Den lyserøde ”fætter”

De fleste er nok enige med os i, at et glas bobler er forbundet med fest eller en anden særlig anledning. Vi, hos Jonassen Wine, arbejder dog på at man generelt vælger boblerne som et alternativ til rødvin, hvidvin og øl, men det er en helt anden snak, som vi helt sikker tager op en anden gang. Men når vi nu forbinder boblerne med glæde og fejringer, hvad så med Rose bobler? Hvordan er det nu med denne de almindelige blanke boblers lyserøde ”fætter”?

Anderledes på den gode måde

Oplevelsen med et glas Rose bobler er en smule anderledes end når man skænker sig et alm. blankt glas bobler. Duften er anderledes, smagen er anderledes og derigennem er oplevelsen også anderledes. Men det er vigtigt, at når vi skriver anderledes, så er det bestemt ment i ordets mest positive forstand.

Barbe Nicoles genistreg

Oprindelsen for de lyserøde bobler er genstand for nogen debat. Den gængse historie er, at det var den legendariske stifter af Champagne Huset Veuve Clicquet (dem med Den Gule Enke), Madame Barbe Nicole Clicquet, som i slutningen af 1700-tallet, tilsatte lidt rødvin til deres champagne, og dermed opfandt det vi i dag kalder, Rose Champagne. Der er andre teorier og historier, men denne er den mest almindelige.

Uanset oprindelsen var dette en genistreg. Som mange af jer måske ved, så laver man normalt rose ved at lade druemosten gære lidt med skallerne, fra de røde druer, for at få den lyserøde farve. Men Barbe Nicole hældte simpelthen bare lidt rødvin sammen med boblerne, og voilá, så havde hun bobler med et helt nyt udtryk og selvfølgelig farve.

Fra æbler til røde bær

Fra den ofte mineralske og æblebaserede duft man oplever ved traditionelle bobler, så oplever man med rose bobler ofte røde bær, moden og/eller eksotisk frugt eller hvilke andre noter der måtte komme fra den pågældende rødvin eller røde druesort. For man kan sagtens lave roseboblerne på den oprindelige rose-metode med gæring på skaller. Det gør de mange steder uden for champagne, faktisk er der krav om at sådan skal det være, men ikke i Champagne. Her bruger man Veuve Clicquets oprindelige metode.

Lad ikke farven snyde

Det er dog vigtigt at man ikke lader farven eller duften snyde, for smagen af mange rose bobler, er ikke den frugt og bæroplevelse man får i duften. Men det er klart at det sætter sit præg. Og så må vi heller ikke undervurderer hjernens bestemmelse over vores smagsløg. Ofte det oplevelsen at de lyserøde bobler føles sødere end sukkerindholdet egentlig tilskriver, men sådan er j hjernen jo så finurlig.

Uanset hvordan og hvorledes, så er rose bobler bare dejlige. Udover at de smager godt, så bringer de også tankerne hen på sommer og sol. Og på en våd, klam og kedelig vinteraften, så kan en flaske rose bobler være det lyserøde lys i mørket, som mange har brug for.

Rigtig god fornøjelse