Champagne eller mousserende vin: Kender du forskellen?
Hvis du kæmper med at hitte ud af forskellen mellem alle de mange slags bobler på markedet, så er du helt sikker ikke alene. Det kan være kompliceret at holde styr på, men her forsøger vi at give en lille guide til hvad der er op og ned omkring mousserende vin.
Hvad er forskellen mellem mousserende vin og champagne?
Kort sagt så er al champagne mousserende vin, men ikke al mousserende vin er champagne. Der er mange forskellige typer mousserende vin, hvor de mest almindelige er; Champagne, Cava, Crement, Prosecco, Spumante og Sekt.
Ultra kort fortalt, så er mousserende vin fremstillet på hvidvin(dog lavet af både hvide og blå druer) hvor der i 2. fermineringen(gæringen) skabes kulsyre so giver den mousserende vin sine bobler.
Champagne må kun kaldes champagne hvis det kommer fra Champagne Regionen, som ligger i det nordlige Frankrig. I Champagne er det kun tilladt at bruge 3 forskellige druer; : Chardonnay (hvid), Pinot Noir(rød), and Pinot Meunier(rød). Her er det så tilladt at blande frit mellem de 3, men man kan også vælge at lave champagnen udelukkende på f.eks. Chardonnay, hvilket giver navnet; Blanc de Blancs, hvilket betyder hvid på hvid. Eller man kan også lave den udelukkende på Pinot Noir eller Pinot Menier hvor navnet på champagnen så bliver Blanc de Noirs, hvilket betyder hvid på sort/blå.
Men rigtig meget har med den måde man producerer på. I Champagne laves champagnen på "methode champenoise" også kaldet "methode traditionelle" når det er uden for Champagne. Det er der utrolig strenge regler eller retningslinjer, som minutiøst dikterer hvordan produktionen skal foregå.
Denne metode handler om hvordan bobler skabes i flaskerne, når vinen gennemgår sin 2. gæring. Det er denne gæring, hvor det tilsatte gær "spiser" sukkeret i vinen og skaber kulsyren. Det er en meget kompleks proces der tvinger producenten til at håndtere hver enkelt flaske mange gange.
Uden for Champagen bruger man også "Méthode Traditionelle", men den mest almindelig metode er dog "Charmat Metoden". I denne kommer boblerne selvfølgelig også fra 2. fermateringen, men modsat den traditionelle metode, så sker 2. fermateringen i kæmpe store ståltanke og først herefter hældes det på flasker.
Er der forskel i smagen?
Det eneste måde at finde ud af det på, er vel at smage dem alle sammen. hvilket ville være fantastisk men også en temmelig uoverskuelig opgave.
Det korte svar er, at oplevelsen er meget individuel da vi alle sammen har forskellige smagsløg, præferencer osv. Så dine oplevelser med mousserende vin, værende champagne, sekt eller noget tredje vil være meget forskelligartet. Du vil opleve at nogen smager meget af grønne æbler, andre af citrusfrugt og igen andre af øllebrød. Det er det der er med til at gøre mousserende vin så ufattelig spændende, og du vil helt sikker opleve at nu mere forskelligt du prøver, nu mere vil du have. Dog oplever de fleste, at de finder en ganske særlig flaske, som bare er noget helt specielt for dem.
Hvornår skal man vælge det ene frem det andet?
Hos Jonassen Wine synes vi at man skal vælge det som passer lige præcis til dine smagsløg og aldrig være bange for at prøve noget nyt. For der er forskel, både på mousserende vin og på mennesker, hvilket gør at vi har forskellige præferencer. Nogen vil have en mere tør vin og andre søger det søde, men der findes heldigvis ikke noget; "rigtigt eller forkert". Det kan dog betale sig at være opmærksom på typen af mousserende vin du vælger, for mærkningen vil fortælle dig, om den er knas tør eller super sød.
Her er en kort forklaring;
Sødmen i mousserende vin er bestemt af mængden af restsukker. Både flasken med mousserende vin vil der være en mærkning, hvor mængden af restsukker pr. liter vin er målt i gram.
Den er som følger:
< 3 – Brut Nature – Her er ingen sukker tilsat og vil føles virkelig tør.
0 – 6 – Extra Brut – Stadigvæk meget tør, men med mere balance.
< 12 – Brut – Det betyder tør på fransk - Det er den mest almindelige hvor tørhedsgraden og sødmen er mere balanceret.
12 – 17 – Extra Dry – Halv tør - Den er en anelse mere sød end brut.
17 – 32 – Sec – Stadigvæk halv tør, men her kan sødmen have fået et overtag.
32 – 50 – Demi-Sec – Den er sød, men det kan altså varierer fra producent til producent.
> 50 – Doux – En meget sød vin.
Det er dog vigtigt at fastslå, at sødmen i vinen også er meget afhængig af mængden af garvesyre i den enkelte vin. Derfor kan en brut hos den ene producent virke mere tør og skarp end hos en anden, hvor det samme er gældende for en Demi Sec som kan opleves ekstrem sød hos den ene og mere balanceret hos en anden.
Lidt ekstra bonus information
De fleste mousserende vine, inklusiv Champagne, er det man kalder non-vintage, faktisk ca. 75% af alt produceret Champagne er non-vintage. Reelt betyder non-vintage, uden årgang, dvs. at producenterne må blande saften fra dette års høst med andre års, for at lave den bedst mulige flaske bobler. Det gør man også for at sikre ensartethed og ikke mindst kvaliteten. Så derfor vil du opleve at en non-vintage fra de forskellige producenter vil smage ens år efter år, hvilket gør at man trykt kan vende tilbage til den samme flaske bobler igen og igen, og altid være sikre på den samme gode smag.
Vintage derimod betyder, at vinene har lagret længere og kun bliver produceret af det ene års høst og producenterne vælger oftest kun at udgive de årgange som har været rigtig gode. I Champagne ligger flaskerne med vintage champagnen i minimum 3 år inden de frigives. Modsat non-vintage så vil der være stor forskel på den forskellige årgangsvine og man kan her opleve 2 vidt forskellige vine fra nødagtig de samme marker, men omstændighederne har bare ændret sig fra det ene år til andet.
Håber at ovenstående har givet svar på nogle af dine spørgsmål, men du er altid velkommen til at skrive til os hvis du har yderligere. Brug kontaktknappen herunder.
Rigtig god fornøjelse
Jonassen Wine